Miten pitää koti siistinä? – 7 vinkkiä, joiden avulla koti pysyy järjestyksessä päivästä toiseen

Jokainen varmasti tietää sen tunteen, miten ihanalta tuntuu astua huoneeseen tai kokonaiseen kotiin, joka on puunattu lattiasta kattoon puhtaaksi. Tuoksu on upea ja elämä tuntuu heti paljon paremmalta.

Ongelmana on, että päivittäinen järjestely ja siivous voivat tuntua aika ajoin raskaalta. Miksi? Koska ihmiset usein ajattelevat, että siivous tulee viemään paljon aikaa. Näin asian ei kuitenkaan tarvitse olla.

Kodin puhtaana ja järjestyksessä pitämisellä ei niinkään ole tekemistä ajan kanssa, vaan sen, että itselleen luo hyvät tavat. Näiden tapojen seuraaminen johtaa lopulta siihen, että niitä tekee melkeinpä vaistomaisesti, jolloin myös siisteys pysyy yllä.

Ja mitä enemmän näitä rutiineja noudattaa, sen helpompaa siitä tulee. Hauskaa ja miellyttävää siivouksesta ei välttämättä siltikään tule, mutta tuleepahan se ainakin tehtyä.

Omaa elämää ei siis tarvitse käyttää pelkkään siivoamiseen, jolloin aikaa jää muullekin, kuten rentoutumiseen, urheiluun ja mahdollisesti rahapelien pelaamiseen. Löyda Uudet Netti kasino ja pyöräyttele muutama pelikierros vaikkapa rentoutuessa tai jopa siivouksen lomassa.

Tässä artikkelissa uppoudutaankin hieman tarkemmin niihin siivousrutiineihin, joiden avulla koti pysyy hyvässä järjestyksessä ja siistinä. Näitä kaikkia ei tarvitse heti noudattaa, vaan aluksi voi ottaa käyttöön vain muutaman.

7 keinoa pitää koti siistinä

1) Priorisoi

Kaikki siivous ei ole yhtä tärkeää. Tee luettelo siitä, mitä haluaisit tehdä, ja aseta ne sitten tärkeysjärjestykseen. Kun sinulta löytyy aikaa, hoida 2-3 tärkeintä siivoustavoitettasi ja pysy niissä ennen muihin asioihin siirtymistä.

Kun nämä asiat saa hoidettua,

2) Tee 15 minuutin iltasiivous

Tee itsellesi 15 minuutin iltasiivousrutiini. Tähän kannattaa myös ottaa muita perheenjäseniä mukaan, jos niitä löytyy. Siivous ei tunnu niin pahalta, jos siinä on muitakin mukana.

Laita ajastin päälle ja pidä jälleen kiinni tärkeimmistä siivousprioriteeteista. Esimerkiksi lapset voivat siivota omaan huoneensa tai tehdä pieniä kotitöitä, kun sinä taas laitat pyykkiä kuivumaan tai teet jotain muuta.

Aloita asioista, joista koituu suurin sotku tai jotka on vain pakko hoitaa ennen nukkumaanmenoa.

3) Pidä perussiivoustarvikkeet lähellä

Kannattaa pitää esimerkiksi keittiössä ja kylpyhuoneissa perussiivoustarvikkeita, kuten mikrokuituliina, suihkepullo (etikkaa ja vettä) ja kiillotusliina.

Nämä toimivat kätevästi etenkin vessassa, jossa wc-istuimelle pystyy tekemään nopean pyyhkäisyn. Tämä tekee kylpyhuoneesta heti paljon siistimmän näköisen.

Pidä olennaiset siivoustarvikkeet lähellä, jolloin niiden käyttämisestä tulee helpompaa, eikä pikaiseen siivoukseen mene kuin minuutti tai kaksi.

4) Älä poistu huoneesta tyhjin käsin

Tämä on yksi suurimmista tavoista, joilla voi olla valtava vaikutus kodin yleiseen siisteyteen. Kun siirryt huoneesta ja/tai kerroksesta toiseen, yritä tehdä pikainen skannaus, onko tarjolla mitään, mikä mahdollisesti kuuluu sinne, mihin olet menossa.

Ota vain se, mitä sinulla on aikaa laittaa oikealle paikalleen. Pelkän kokonaisen kasan siirtäminen paikasta toiseen ei tee kodista yhtään siistimpää.

Kyseessä voi olla esimerkiksi muutama likainen astia, jotka laitat tiskikoneeseen, tai muutama vaatekappale, jotka kuuluvat pyykkiin.

Kannattaa kokeilla “yhden kosketuksen sääntöä”. Se tarkoittaa, että kosketat mieluiten esineitä vain kerran ennen kuin laitat sen pois. Aina, kun otat esineen käteesi siirtäksesi sen paikasta toiseen, käytät arvokasta aikaa ja energiaa. Yritä mieluiten laittaa tavara heti kättelyssä pois.

Tässäkin on enemmän kyse tottumuksesta kuin siitä, etteikö löytyisi aikaa.

5) Siivoa mahdollisimman pian sotkun aiheuttamisen jälkeen

Tämä voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta tämä on jotain sellaista, jonka moni jättää tekemättä. Tavaroiden laittaminen oikealle paikalleen heti ei vie paljon aikaa, mutta sillä on iso merkitys siistin ja sotkuisen kodin välillä.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Viikkaa vaatteet siististi takaisin kaappiin
  • Laita likaiset vaatteet suoraan pyykkiin
  • Aseta likaiset astiat suoraan tiskikoneeseen sen sijaan, että asettaisit ne vain tiskialtaaseen tai -pöydälle
  • Laita kengät ja takki pois heti, kun tulet ovesta sisään

Kaikki nämä ovat ihan pieniä asioita, mutta niillä on todella suuri merkitys isossa kuvassa.

6) Petaa sänky

Joidenkin mielestä sängyn petaaminen on ajanhukkaa ja tutkimuksetkin osoittavat, että sänkyä ei tarvitse pedata. Sillä on kuitenkin todella suuri ero siihen, miten siistiltä huone näyttää, eikä se vie kuin pari minuuttia.

Lisäksi päivän saa hyvin ja tehokkaasti käyntiin, ja ei ole mitään parempaa, kuin hypätä pedattuun sänkyyn pitkän päivän päätteeksi. Sängyn petaaminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi ja siksi peittoja, tyynyjä tai lakanoita ei kannata olla liikaa.

7) Pese pyykkiä yksi koneellinen päivässä

Riippuen siitä, kuinka paljon pyykkiä sinulle kertyy, tätä ei tarvitse välttämättä tehdä päivittäin. Pyykkiä on kuitenkin hyvä pestä lähes päivittäin ja hyvä tapa onkin, että pyykkiä laitetaan pesemään yksi koneellinen joka aamu.

Jos et työskentele kotona eikä sinulla ole mahdollisuutta laittaa pyykkejä kuivumaan ennen lähtöä, laita koneeseen ajastin. Ajasta se niin, että mahdollinen kuivausosio lähtee käyntiin silloin, kun saavut kotiin.

Vaihtoehtoisesti pyykkikone voidaan täyttää aamulla ja laittaa päälle vasta silloin, kun saavut kotiin. Varmista, että sinulta löytyy päivästä mahdollisuus pyykinpesuun, mukaan lukien pyykkien leippaaminen pyykkinarulle kuivumaan.

Vaikka pyykkikonetta käyttää ahkerasti, täytyy se myös muistaa puhdistaa ja huoltaa kuukausittain.

Näiden vinkkien avulla koti voidaan pitää tehokkaasti siistittynä, mutta varsinaista siivousprosessia voi vielä helpottaa erilaisilla keinoilla. Hyvä ja suosittu esimerkki on robotti-imuri, joka voi siivota lattioita jopa silloin, kun itse ei ole kotona.

Jokainen varmasti tietää sen tunteen, miten ihanalta tuntuu astua huoneeseen tai kokonaiseen kotiin, joka on puunattu lattiasta kattoon puhtaaksi. Tuoksu on upea ja elämä tuntuu heti paljon paremmalta. Ongelmana on, että päivittäinen järjestely ja siivous voivat tuntua aika ajoin raskaalta. Miksi? Koska ihmiset usein ajattelevat, että siivous tulee viemään paljon…